A Dúla
szerepe

A dúla fogalma az elmúlt években egyre nagyobb körben kezd ismertté válni. Sokan hallottak rólunk, többen nem, de akár igen, akár nem, kevesen tudják pontosan, kik is vagyunk, miért vagyunk, mit teszünk és mit nem. Íme pár tévhit-hessegető, ami alapján talán pontosabbá válik a kép az egyik legfontosabb női támogató, az anyamentor, a dúla szerepéről, kompetenciáiról.

A dúlaság egy olyan hivatás, ami olyan tudásra épül, ami évtizedekkel, századokkal ezelőtti ősanyáinktól származik. Az a női bölcsesség újraélesztése a cél, ami gyakran pusztán a JELEN-Léttel segíti az úton levő nőt a saját válaszait megtalálni. Olykor információt ad, megnyugtat, érint, etet, betakar, megsimogat. És van, amikor ’csupán’ a vállát tartja, amin kisírhatod magad.

Mi a legfontosabb 5 dúla-szerep?

Megszakítás nélküli, állandó jelenlét a vajúdás, szülés alatt

Attól a pillanattól, amikor az anya kéri, addig amíg szabadon enged, vele vagyunk. Ez lehet 11-12 óra, de akár 72 is. A vajúdás folyamata előre nem prognosztizálható, nem tudjuk, mennyi idő lesz. Dúlaként talán ezt a legnehezebb megszokni, eltűnünk, majd egyszer csak újra felbukkanunk a családban.

A szülés, mint kulcs-élmény elismerése

Teljes szívvel támogatjuk az anyát abban, hogy a szülésélménye olyan kút legyen, amiből minden nehéz helyzetben merítkezni tud. Ha a szülése önbizalommal, szeretettel, bátorsággal, gyönyörrel tölti fel a szeretet-tankját, sokkal könnyedebben veszi az anyasággal járó kihívásokat és feladatokat. Tudjuk, hogy minden anya élete végéig emlékszik gyermekei születésére, és nagyon fontos, hogy ez segítse az útján, ne visszafogja.

Az anya szülés emlékeinek táplálása, védése

Nem vagyunk igazmondó juhászok. Az anya megélésének a tiszteletben tartása nagyon fontos cél számunkra. Van olyan, hogy én másképp szerveztem volna a saját szülésem körülményeit, mint az anya, de mivel az ő pocakjában van a gyerek és ő fog szülni, ő szabja a feltételeket. Én sem örültem volna, ha kétségbe vonja bárki is a megélésem a szülésem után. Ha eljön az ideje és az anya a segítségem, esetleg véleményem kéri, segítek neki megtalálni válaszait sok-sok kérdéssel és befele figyeléssel. Felnőttek között ez a működőképes módszer.

A szülés pszichológiájára gyakorolt érzelmi hatások felismerése

Ez talán a legizgalmasabb része a dúla feladatának. A szülés dinamikájának felismerése, annak a támogatása, a lassulások, a leállásokon helyének megtalálása és az anya átsegítése a saját démonaival való küzdelemben, ami egy nagyon felelősségteljes munka. A szülés annyira érzékeny és annyira szégyenlős energetikával rendelkezik, hogy csak tiszta szívből jövő szeretettel lehet támogatni. Minden beavatkozás a szülés folymatába, még a leggyengédebb is, nagyon komoly fájdalmat, kiszolgáltatottságot hozhat magával. Gyakran nagyon szűk ösvény van a határozott utasítás és az erőszak között, és a szülés mély pillanataiban maximálisan az anyára figyelve segítünk. Véletlenül sem tudjuk a tutit helyette, segítünk neki megtalálni. Fontos, hogy a gyengéd szülés, a csoda, a katarzis megszülethessen finoman, lágyan, alázattal. Olyan ez, mint a kezünkre repült lepke… csodáljuk, óvjuk, de nem csapjuk le.

Kényelmi intézkedések ajánlása és a folyamat haladását segítő pozíciók segítése a vajúdás alatt

Van a tarsolyunkban rengeteg fizikai támogatásra való eszköz. Persze nem mindegyik szülésnél vetjük be az összeset, de gyakran kikerülnek a táskából az olajok, a kendők, a legyezők, a mécsesek. Bár a fizikai támogatás a munkánk 20%-át teszik ki, az érzelmi, lelki támogatás pedig a 80%-át, sok stresszoldó, kényelmet növelő, konfliktuskezelő technikát ismerünk és használunk. Hiszen a szülés nagyon nagy stresszhelyzetté válhat, ha küzdünk a hullámai ellen. Ha a béke átveszi az uralmat, a szülőszoba is a nyugalom, az öröm, a család helyszínévé válik. Nem dúlai kompetencia sem a homeopátia sem az aromaterápia, kivéve, ha erre az adott dúlának van külön képesítése.